Drepturile baneşti de care pot beneficia, la cerere, copiii şi familiile lor sunt urmatoarele:
Alocaţia de stat – acordată copiilor în vârsta de până la 16 ani, celor care urmează una din formele de învatamânt prevazute de lege până la împlinirea vârstei de 18 ani, iar copiilor handicapaţi până la împlinirea vârstei de 18 ani. Se obţine pe baza unui dosar care conţine: buletinele de identitate ale parinţilor în original şi copie, certificatul de naştere al copilului în original şi copie şi certificatul de căsătorie. Acestea se depun la primăria din localitatea unde domiciliază părinţii copilului.
Conform prevederilor legale, titularul dreptului la alocaţie de stat este copilul; alocaţia se plateste unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare, părintelui la care s-a stabilit, prin hotărâre judecatorească, domiciliul copilului sau i s-a încredinţat spre creştere şi educare.
Pentru copilul cu vârsta între 0-2 ani, cunatumul alocaţiei de stat este de 200 lei.
Indemnizaţia de naştere – începând cu prima naştere mamele au dreptul la o indemnizaţie de naştere pentru fiecare copil născut. Plata indemnizaţiei se solicită la primăria din localitatea unde domiciliază mama, pe baza unui dosar care trebuie să conţină următoarele acte: buletinul de identitate al mamei în original, certificatul de naştere al copilului în original şi copie.
Indenmizaţia pentru trusoul nou-născutului – se solicită la primăria din localitatea unde domiciliază mama/părinţii, pe baza unui dosar care trebuie să conţină actele de identitate ale mamei/părinţilor în original şi copie, certificatul de naştere al copilului în original şi copie. Indemnizaţia pentru trusoul copilului este în valoare de 150 de lei.
Alocaţia suplimentară – acordată familiei care are în întretinere doi sau mai mulţi copii în vârstă de până la 16 ani (sau până la 18 ani, dacă aceştia urmează cursurile de zi ale unei instituţii de învatamânt organizată potrivit legii sau sunt încadraţi în gradul I sau II de invaliditate).
Prin familie se întelege: soţul, soţia şi copiii lor sau ai oricăruia dintre ei, având domiciliul comun; persoana singură, necăsătorită, văduvă sau divorţată şi copiii acesteia cu care domiciliază şi care se află în întreţinerea sa, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau încredintaţi.
Pentru obţinerea alocaţiei suplimetare se depune un dosar la primăria din localitatea de domiciliu a părinţilor care trebuie să conţină urmatoarele acte: certificatele de naştere ale copiilor (original şi copie), buletinele de identitate ale părinţilor (copie şi original), certificatul de căsătorie (original şi copie) şi livretul de familie.
Ajutorul social este acordat familiilor, dar şi persoanelor singure, fără venituri sau cu venituri foarte mici.
Ajutorul social se acordă la cerere de către primăriile din localitate, iar persoanele care beneficiază de acesta trebuie să se afle în una din următoarele situaţii:
– realizează venituri mai mici decât salariul minim brut pe ţară
– gravide, începând cu luna a patra de sarcină
– au copii în vârstă de până la 7 ani
– sunt încadrate în gradul I sau II de invaliditate
Concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la doi ani
Concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la doi ani se acorda femeilor, asigurate prin sistemul de asigurări sociale de stat. Acest concediu se acordă în afara concediului plătit pentru sarcină şi lehuzie.
Concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la doi ani se acordă, la cerere, în continuarea concediului pentru sarcină şi lehuzie sau oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. Această perioada de concediu plătit reprezintă vechime în muncă.
Conform legii de acest concediu plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la doi ani poate beneficia, opţional, oricare dintre părinţii copilului.