Recuperare rapida: intoarcerea acasa si reabilitarea
Recuperare rapidă: întoarcerea acasă și reabilitarea
Mai jos veți găsi câteva informații și sfaturi pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru întoarcerea acasă.
Care sunt criteriile de externare?
Majoritatea pacienților părăsesc spitalul după cateva nopți în departamentul de chirurgie sau merg la unitatea de reabilitare.Recuperarea depinde de progresul dumneavoastră, de starea dumneavoastră de sănătate și de recomandările echipei dumneavoastră medicale. Vă vom întreba în mod regulat cum vă simtiti după operație pentru a evalua dacă îndepliniți criteriile de ieșire.
Iată criteriile generale care sunt luate în considerare în cadrul instituției noastre:
- Stabilitate hemodinamică: Pacientul trebuie să fie stabil cardiovascular, cu tensiune arterială și ritm cardiac normale.
- Controlul durerii: Durerea postoperatorie trebuie gestionată în mod adecvat, cu medicamente analgezice. Durerea asociată cu o interventie este normală și temporară.
- Mobilitatea și capacitatea de mișcare: Pacientul trebuie să se poată deplasa independent ,inclusiv pe scări.
- Abilitatea de a efectua activități de bază: Pacientul trebuie să poată efectua activități de bază ale vieții zilnice, cum ar fi hrănirea, îmbăierea și îmbrăcarea, independent sau cu asistență minimă.
- Absența complicațiilor postoperatorii: Nu trebuie să existe dovezi de infecție, sângerare excesivă, tromboză venoasă profundă sau alte complicații grave.
- Abilitatea de a înțelege și de a urma instrucțiunile postoperatorii: Pacientul trebuie să poată înțelege și urma instrucțiunile date de echipa multidisciplinară, în special în ceea ce privește îngrijirea rănilor, medicamentele și reabilitarea.
Pregătirea pentru întoarcerea acasă
- Aduceți îmbrăcăminte largă și încălțăminte antiderapantă pentru întoarcerea acasă după operație.
- Găsește pe cineva care să aibă grijă de animalul tău de companie în timp ce ești plecat și în prima săptămână acasă
- Faceți o listă de mese pe care să le faceți din timp și congelați, dacă este posibil pentru dvs.
- Luați în considerare achiziționarea de dispozitive de asistență, cum ar fi bureți cu mâner lung, răzuitoare pentru spate, clești pentru a ridica obiecte și echipamente pentru a vă ajuta să vă îmbrăcați (papuci de șosete și / sau coarne de pantofi cu mâner lung).
- Asigurați-vă că aveți pachete de gheață pentru a pune în congelator.
Aranjați un mijloc de transport
Alegeți pe cineva care să vă conducă acasă după operație. Pentru a face această alegere, luați în considerare tipul de vehicul pe care îl conduce. Ar trebui să puteți intra și ieși cu ușurință din vehicul.
Managementul durerii
Durerea este normală, dar următoarele sugestii vă pot ajuta să o gestionați:
- alimentaţie sănătoasă conform recomandărilor nutriţioniștilor, o alimentaţie echilibrată și totul raportat la nivelul de activitate fizică efectuat zilnic
- hidratare corespunzatoare – 2 l de apă plată, ceai neîndulcit/zi (nefiind indicate bauturile dulci, acidulate, sucurile din supermarket, cafeaua)
- educaţia (dezvoltare personală, autoeducaţia) ajută la schimbarea modului de a gândi, de a vedea lucrurile din viată
- odihna: somnul este esenţial în menţinerea sănătăţii fizice și psihice. Un somn adânc și odihnitor înseamnă un sistem imunitar mai puternic, mai multă energie, o capacitate de concentrare mai bună și o memorie mai bună, o stare generală mai bună. Privarea de somn pe termen lung are efecte negative asupra sănătţii, putând duce la apariţia unor boli cronice precum obezitatea, diabetul zaharat, boli cardiovasculare. Pe de altă parte, somnul prelungit in weekend poate declanșa insomnii, iar prea mult somn poate ascunde afectiuni grave. Sunt importante atât calitatea, cât și cantitatea somnului, dar totul în echilibru. În funcţie de organismul fiecăruia, se recomandă 6-8 ore de somn pe noapte pentru a te simţi odihnit și plin de energie. Contează în același timp și când dormi. Organismul nostru are un ritm circadian – sau “ceasul biologic” – prin care se sincronizează cu ciclul unei zile. Astfel, când apune soarele incepem să ne simţim mai obosiţi, iar când răsare, mai activi, ceea ce se întâmplă de obicei în jurul orei 7.00. Atunci somnul nu mai este la fel de profund. Astfel, cel mai odihnitor somn are loc intre 22.00 si 6.00
- Activitatea fizică : Minim 30 de minute/zi, asigură o stare de bine. Sportul nu trebuie să fie o corvoadă. Scopul este de a produce o stare de bine și este indicat să se apeleze la activităţi care fac plăcere (dans, înot, căţărări, mers, jogging). Se poate apela la diferite “artificii” pentru a face miscare zilnic: dacă se obișnuiește utilizarea mijloacelor de transport în comun, ar putea să coboare una/două staţii mai devreme; mergi pe jos la serviciu, miscă-te cand vorbești la telefon, urcă scările la serviciu sau acasa, chiar dacă există lift în clădire (cu menţiunea să nu decompensăm sau să agravăm o patologie de fond), pauze la maxim 45 de minute de menţinere a unei pozitii fixe prelungite (pozitie sezânda sau statul în picioare).
- Scădere ponderală: trebuie să fie consimţită, asumată, sub îndrumarea unui nutriţionist și să ţină seama de toate patologiile asociate (diabet zaharat, dislipidemie, HTAE, boli cardiovasculare, afecţiuni neurologice sau musculoscheletale, dipozitive metalice). Paralel cu scăderea în greutate trebuie efectuate programe de gimnastică medicală pentru a tonifia masa musculară, pentru a îmbunătăţi postura și a crește/menţine amplitudinea de mișcare la nivelul unor articulaţii, pentru a crește toleranţa la efort.
- Renunţarea la fumat contribuie la reducerea durerii. Se pare că fumătorii sunt mai predispuși la dureri versus nefumători.
Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, spuneți direct medicului dumneavoastră:
- Creșterea durerii, umflarea, roșeața sau sensibilitatea la nivelul cicatricii
- Febră continuă mai mare de 38,3°C,
- Creșterea durerii, la activitate și odihnă, care nu dispare în ciuda faptului că luati analgezice.
- Secretie galbenă sau verde sau urât mirositoare.
- Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, sunați la 112: Dureri în piept, dificultăți de respirație sau semne de accident vascular cerebral (FAST):
- Față: Față distorsionată
- Braț: slăbiciune în braț
- Vorbire: Dificultate de vorbire
- Timp: sunați imediat la 112
Faceți duș sau baie
Rana ta este protejată de un pansament special. Nu-l scoateți până când nu ați avut prima întâlnire postoperatorie cu medicul.
Nu frecați sau înmuiați pansamentul și uscați-l când ieșiți din duș.
Dacă lichidul începe să se scurgă, contactați echipa medicală.
Nu faceți baie fără permisiunea prealabilă a medicului.
Terapia rece
Terapia rece poate ajuta la calmarea durerii, dar aveți grijă și puneți întotdeauna o cârpă între piele și gheață. De exemplu, puteți folosi un prosop sau o față de pernă pentru a evita contactul direct. Nu lăsați gheața pe loc mai mult de 20 de minute și așteptați cel puțin 2 ore înainte de a reaplica.
Asistenta medicală de îngrijire la domiciliu
Urmărirea plăgii chirurgicale trebuie efectuată de o asistentă medicală. Pansamentul aplicat la externarea din spital poate fi păstrat timp de până la 15 zile dacă nu este murdar sau decojit. Dacă există vreo scurgere a plăgii, vă rugăm să mergeți imediat la consultația medicului, astfel încât un membru al echipei să vă poată examina.
Rămâi activ
După cum știți, mersul pe jos este important pentru recuperarea dumneavoastră. Continuați să mergeți, pas cu pas, zi cu zi. Încercați să mergeți cel puțin 5 minute în fiecare oră și mai mult dacă puteți.
Împărțiți-vă activitățile alternând perioadele de activitate și odihnă. Ascultați-vă corpul și urmați recomandările fizioterapeutului specialist care a avut grijă de dvs.
Recuperarea necesită timp, aveți răbdare și perseverați în fiecare zi.